Мода

Gucci се отказва от естествените кожи

By  | 

Все по-често световните модни гиганти се обръщат към екологията, защитата на правата на животните и подобряването на условията на труд във фабиките, които пълнят с дрехи и аксесоари моловете по света.

Миланският бранд Gucci, който е част от луксозния конгломерат Kering, се отказва от използването на естествени кожи, заради жестокостта, на която са подложени животните с ценни кожи. Моделът кожени чехли с пух на марката, който стана хит миналия сезон и се продава за $1000 чифта, ще бъде разпродаден на благотворителни търгове.

От следващата пролет се очаква инициативата да влезне в сила.

Gucci е поредният бранд, който се обръща към отговорната задачи да подобри бизнеса си. Друг бранд от Kering, Stella MacCartney от дълго време използва изкуствена кожа при обувките, заяви, че иска да елиминира опасните химикали във веригите си за доставка до 2020 г. По-рано тази година парижкият конкурент на Kering LVMH се съгласиха да ограничат наемането на ултраслаби и непълнолетни модели.

Giorgio Armani SpA и онлайн платформата за луксозни стоки Yoox Net-a-Porter Group също отказаха да използват животински кожи. 

Александра Томова e главен редактор на сайта codefashion.bg. Тя е филолог по образование и магистър по Журналистина и медии. Нейната страст са модата, писането и новите технологии. Редактор е и на неделното сутрешно токшоу "Дами Канят" и модното предаване "Закачалки" по Code Fashion TV.

Leave a Reply