Новини

Калина Паскалева за аварията в Чернобил

By  | 

Българската журналистка Калина Паскалева завърши документалния си проект за аварията в Чернобил и преди броени дни филмът бе излъчен по bTV, в предаването Карбовски: Втори план.

Лентата е вдъхновена от информационната завеса, която се спуска по света и у нас на 26 април 1986. Документалният филм е заснет с операторите Христиан Диков и Славян Стойчев и с подкрепата на издателство “Ентусиаст” и Credissimo.

Самата Калина Паскалева написа във фейсбук профила си, какво я е подтикнало да се заеме с тази нелека задача:

“Това е моят първи документален проект, посветен на аварията в Чернобил и последиците от информационната завеса. Посвещавам го на своя баща, който също не успя да спечели битката с рака. Той си отиде във времето, когато следствието от поетата радиация показа най-грозното си лице на хората – срещата със смъртта. И аз, както и майката-героиня Галина Гьорева в този проект, не мога да обвиня конкретно никой. Но мога да предполагам. Мога да показвам какво се случва, когато спестяваме лошите новини. Истината трябва да се казва такава, каквато е.
Филмът, посветен на аварията в Чернобил, нямаше да бъде осъществен без неуморната работа на операторите Христиан Диков и Славян Стойчев. Изказвам специални благодарности и на Анатоли Мотрич, който ни срещна с ветераните, участвали в погасяването на пожара в атомната централа. Изпитвам огромен респект към тях и все още помня как се променяше изражението на лицата им щом заговаряхме за аварията.
Времето, което прекарах в Украйна, ми даде ясно да разбера до колко тежки последици може да доведе една човешка грешка. А с този документален филм аз се завръщавам в телевизията и отново поемам по пътя, към който винаги съм се стремяла.
Човек, трябва да прави това, което обича.”

Снимки: Дориян Тодоров

Александра Томова e главен редактор на сайта codefashion.bg. Тя е филолог по образование и магистър по Журналистина и медии. Нейната страст са модата, писането и новите технологии. Редактор е и на неделното сутрешно токшоу "Дами Канят" и модното предаване "Закачалки" по Code Fashion TV.

1 Comment

  1. Веси Паскалева

    03.10.2017 at 23:58

    Благодаря Ви!

Leave a Reply