“Когато работата стигне до шоколад, безсмислено е да се съпротивляваш.” – Регина Брет
Учени от университета Суинбърн, Австралия са провели клинични изпитания, в които цел е било да се разбере как полифенолите влияят на настроението и когнитивните функции на 72-ма доброволци от мъжки и женски пол. В продължение на 30 дни участниците ежедневно получавали шоколадова напитка с различно съдържание на полифеноли (от 0 до 500 мг). Полифенолите представлява голямо семейство важни антиоксиданти, предпазващи ДНК-то и клетъчните мембрани.
В резултат не било фиксирано подобрение на когнитивните функции, но настроението на доброволците се променяло в изключително положителна посока. Така тези, които изпивали шоколадова напитка с 500 мг полифеноли на ден, се чувствали по-спокойни и удовлетворени от живота през целия период на изследването.
Това е само една малка част от редица изследвания за това, как чисто биологично шоколадът ни оказва влияние. Безкрайно много митове ни навеждат на това, че всъщност шоколадът е вреден и не бива да присъства е дневното ни меню. Все пак нека да оставим тази част на учените и да си зададем въпроса – “Защо обичаме шоколада толкова много?”
Обичаме шоколада, защото е единственият начин да се справим качествено с депресията.
Обичаме шоколада, защото е най- вкусното нещо на света.
Обичаме шоколада, защото си подхожда с любимата напитка на всяка жена- виното.
Обичаме шоколада, защото е перфектният десерт.
Обичаме шоколада, защото е в графата “забранени храни”.
Обичаме шоколада, защото си даваме сметка какво щеше да бъде светът без шоколад.
Как може да наречем “вредно” нещо, което усещаме като блаженство, което се топи бавно върху езика ни, и прави деня ни по-щастлив?
Ние не бихме се отказали от нещо, което обичаме… А вие?