Kотките се считат за най-често срещаните „битови лечители“. Ако собственикът успее да създаде отношения на доверие с тях, след това котката по вълшебен начин може да намира и да лекува болните места на стопанина си.

what-they-say-kitty

Обикновено те лягат на това място, затоплят го с тяхната топлина, мъркат – и болката си отива. Котката може да лежи на болното място в продължение на няколко часа. Статистиката показва, че собственици на котки се обръщат към лекарите почти 5 пъти по-малко, отколкото тези, които нямат, пише checkonline4you.com, предават lekuvai.bg.

Handsome man kissing and holding a cat

7 основни положителни влияния на котката върху човешкия организъм:

Отнемане на умора и стрес

Котките са в състояние да успокоят нервите ви след тежък ден, да намаляват умора, стрес, мигрена, да свалят кръвното налягане и да нормализират сърдечния ритъм.

В зависимост от цвета на козината си котката оказва различно влияние върху хората:

Черните котки – отнемат отрицателната негативна енергия два пъти повече от мъркането на котки с други цветове.

Рижите котки – зареждат човек със своята положителна енергия.

Сиво-сини котки – най-добре успокояват нервната система.

Кремави котки – най-добре тонизират нашата енергетика.

Белите котки са най-добрите лечители в много отношения.

images-4

Могат да се намерят много истински истории за това как котки са спасявали живота на човек при сърдечна недостатъчност. Пухкавите лекари могат дори предварително да почувстват и да предупредят собственика за евентуален пристъп. Стопаните на котки знаят, че техните домашни любимци понякога започват да се галят, когато са значително раздразнени или са под напрежение. Наличието на котка в къщата намалява риска от повторен инфаркт на миокарда. У човек, който наскоро е претърпял сърдечен удар, пулсът и кръвното налягане се нормализират, след като в продължение на няколко минути гали любимата си котка.

images-3 images-2

Галенето на котки се оказва полезно дори и за храносмилането. Котешкото мъркане, което се възпроизвежда на честота 4-16 Hz, има положителен ефект върху човешкия имунитет. Едно от обясненията за това явление, което дават учените е, че мъркането прилича на лечението с ултразвук, което подпомага растежа и укрепването на костите, ускорява заздравяването на рани. Също така се оказва, че персийските котки могат да облекчават болки в ставите и симптоми на остеоартрит (промени в ставния хрущял).

Геронтолози са провели проучване за влиянието на котките върху продължителността на живота на съответните собственици. Учените са стигнали до изненадващ извод – хората, които през целия си живот са имали котка в къщата, живели средно 10,3 години по-дълго от тези, които не са имали.

Котката ляга върху главата на стопанина – човекът има склонност към главоболие или високо кръвно налягане. Ляга върху раменете или лявата плешка – човекът има склонност към сърдечно-съдови заболявания. Ляга на собственика на кръста – човекът има проблеми с бъбреците. Котката ляга върху краката – човекът страда от хипотония (ниско кръвно налягане) или чести настинки. Такава необичайна полза могат да донесат и най-обикновените домашни котки за собственика си, и при това напълно безплатнo

източник: lekivai.bg